Erilaiset lainat

Lainat ovat vanha keksintö, mutta nettilainat ovat varsin uusi. Tästä syystä lainojen ominaisuudet kehittyvät jatkuvasti enemmän kuluttajamielisiksi ja tarjoavat räätälöityjä rahoitusratkaisuja jokaiseen tarpeeseen.

Hyvä esimerkki tästä on kasvanut lainatuotteiden kirjo. Lainatuotteet voidaan pääsääntöisesti jakaa kolmeen pääluokkaan jotka ovat: Kulutusluotto, joustoluotto ja pikaluotto.

Eri lainatuotteet

Pureudutaan hiukan tarkemmin siihen mitä nämä lainatuotteet oikeasti pitävät sisällään.

Kulutusluotto on perinteikäs laina jota myös pankit ovat pitkään myöntäneet ainoana lainatuotteenaan. Kulutusluotto on suurempi kertalaina, joka nimensä mukaisesti on tarkoitettu kulutukseen eikä suinkaan kestävään rahoitukseen. Kulutusluoton idea piilee siinä, että sillä voi rahoittaa esimerkiksi remontin, auton tai vaikka asunnon riippuen lainanhakijan tarkoitusperistä.

Joustoluotto puolestaan on täysin vastakohta kulutusluotolle ja sen on tarkoitus tarjota asiakkailleen joustavaa rahoitusta samalla tavalla kuin esimerkiksi luottokortit tarjoavat. Pääidea on siinä, että joustoluotolta voi nostaa rahaa aina käyttöön kun sitä tarvitsee esimerkiksi lomamatkan aikana.

Pienlainat ovat kaikkein eniten hankittuja rahoitustuotteita. Pienlainojen avulla kuka tahansa voi lainata rahaa näppärästi siten, että rahat maksetaan heti lainanhakijan tilille. Pienlainojen huono maine johtui niiden korkeista koroista, koska kyseessä on erittäin korkean riskin laina luotonantajan näkökulmasta. Lainoja myönnettiin ehkä hiukan liian löysin perustein aikaisemmin, mutta asiat ovat nyt muuttuneet.

Miten valitset oikean lainatuotteen.

Oikean lainatuotteen etsiminen ja valitseminen alkaa tarpeen tunnistamisesta. Pohdit tarvitsetko kertalainaa vai pidempiaikaista rahoitusta. Tämän yksinkertaisen ajatusleikin jälkene tiedät minkälaista lainatuotetta sinun pitää etsiä.

Jos haet pidempiaikaista pienempää rahoitus on paras valintasi joustoluotto, jos puolestaan haet lyhytaikaista suurempaa kertarahoitusta on kulutusluotto oikea vaihtoehto.

Lainatuotteen valitseminen ei oikeasti ole niin hankalaa kun sitä kuvittelee. Kun tietää minkälainen mikäkin lainatuote on osaa tehdä oikeita päätöksiä parhaan lainan löytymisen suhteen.

Kuluttajalainat ovat aina eri asia

Kuluttajalainoja ei voi verrata yrityslainoihin, vaikka niitä on välillä sekotettu toisiinsa. Moni sanoo, että perinteistä vakuudetonta lainaa voi hakea myös yrityksen tarpeisiin, mutta tämä on virheellinen ajattelutapa, koska yrityslainat on tarkoitettu yritykselle.

Monet tämänpäivän yrityslainat ovat hyvin samantyyppisiä kuin vakuudettomat lainat joita kuluttajille myönnetään, itse asiassa siinä ollaankin aivan oikeassa, että kuluttajalaina voi olla joissakin tapauksissa yrityslainaa edullisempi vaihtoehto varsinkin jos yrityslainat vaativat takaajan.

Tutustu yrityslainat -artikkeliimme ja katso miten ne eroavat kuluttajille suunnatuista lainoista.